Orangerie Eindhoven volledig circulair gedemonteerd – Op 1 april 2017 vertrokken de laatste asielzoekers van de Orangerie in Eindhoven naar andere opvanglocaties. Zo’n 10 maanden later wordt het leegstaande pand gedemonteerd door DAT Afbouw samen met De Meeuw, specialist in het realiseren van flexibele huisvestingsconcepten. Dankzij de uiterst secure aanpak kunnen zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. Zo wordt in totaal 54.000 kilo plafondpanelen volledig gerecycled tot nieuwe hoogwaardige OWA plafondpanelen.
Op-en-top circulair gebouw
De Orangerie werd in 2006 door De Meeuw gebouwd om tijdelijk een groep van 180 senioren van zorginstelling de Archipel te huisvesten. Hierna deed het gebouw, dat volledig opgebouwd is uit woonunits, dienst als asielzoekerscentrum. Nu het pand volledig gedemonteerd wordt, zoekt de Meeuw voor nagenoeg alle materialen een nieuwe bestemming. Paul Megens van De Meeuw vertelt: “Om de materialen optimaal te hergebruiken worden het sanitair, de radiatoren, brandmeldinstallaties en plafondplaten er met de hand uitgehaald. Hiervan kunnen we veel zelf inzetten in andere projecten. Samen met leveranciers zoeken we een nieuwe bestemming voor de materialen die we niet zelf kunnen hergebruiken.”
OWA recyclet 54.000 kilo plafondpanelen
Een van de leveranciers die helpt de Orangerie volledig circulair te demonteren is OWA Benelux. Paul Megens: “Het is mooi dat OWA haar verantwoordelijkheid voor een beter milieu neemt met haar recyclingsprogramma Green Circle. DAT Afbouw demonteert de panelen, wij transporteren deze naar de fabriek in Duitsland, en daar worden ze door OWA volledig hergebruikt in hun productieproces. Zo zorgen we er samen voor dat maar liefst 54.000 kilo oude plafondpanelen worden gerecycled. ”
Optimaal hergebruik van materialen
De woonunits en een groot deel van de materialen wordt hergebruikt voor een wooncomplex in Amsterdam. Maar niet alles is door De Meeuw of leveranciers te hergebruiken. Paul Megens: “Uit de Orangerie komen bijvoorbeeld 800 prima wastafels. Helaas kunnen we die niet allemaal opslaan. Wat we niet kwijt kunnen komt op gebruiktebouwmaterialen.com, een soort Marktplaats voor de bouw. Zo vindt uiteindelijk bijna alles een nieuwe bestemming en is het project nagenoeg volledig circulair.”
Meer weten over het recyclingsprogramma van OWA? Kijk op www.owagreencircle.nl