Spinoza Hall

REFERENTIES

Spinoza Hall

Rijksmonument Spinoza Hall, dat in 1910 is gebouwd als kazernegebouw, is sinds 1992 in gebruik door de Universiteit van Utrecht. In 2015 is het rijksmonument grootschalig gerenoveerd tot een functioneel en flexibel onderwijsgebouw. Eén van de eisen die werd gesteld was een open leeromgeving voor de studenten. Voor een optimaal concentratie- en prestatievermogen van zowel student als docent is een goede akoestiek belangrijk. Daarom zochten de architecten (Studio RTM en Maria Haag architectuur) naar goede akoestische oplossingen. Uiteindelijk is gekozen voor hoogstaande oplossingen door gebruik van OWAplan. Het vernieuwde symmetrische gebouw herbergt momenteel een tweetal faculteiten van de Universiteit van Utrecht.

Drie verschillende plafondsystemen

Omdat voor verschillende soorten ruimten een andere functie en uitstraling gewenst was, zijn er in de voormalige kazerne drie verschillende producten van OWA toegepast. Omdat de raampartijen van de leslokalen tot aan het plafond lopen, is hier gekozen voor akoestische plafondeilanden. Het historische karakter van de lokalen blijft zo gehandhaafd, terwijl ook de hoge ramen bewaard blijven en de akoestiek voldoet aan de strenge eisen. In de gangen zijn OWA Sinfonia plafondpanelen toegepast met hoge geluidsabsorptie, die zorgen voor een moderne, lichte uitstraling. Deze panelen zijn eenvoudig uitneembaar, zodat alle bovenliggende installaties goed bereikbaar blijven. Op de bovenste etage van het pand zorgt het naadloos akoestische OWAplan voor een oog- en oorstrelend hoogtepunt. De klassieke vormen en rustgevende lichtinval van de hoge raampartijen worden krachtig onderstreept dankzij OWAplan. In combinatie met de subtiel toegepaste vilten panelen zorgt OWAplan voor een akoestisch perfecte omgeving voor studie en overleg.

Monumentale uitstraling en optimale onderwijsomgeving

Studio RTM en Maria Haag architectuur zijn samen verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp en de bouwtechnische uitwerking van het gerenoveerde Spinoza Hall. Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was het creëren van een optimale onderwijsomgeving voor studenten en docenten. Naast functionaliteit was ook een terugkeer naar de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw belangrijk. Ewoud Netten, oprichter van Studio RTM: “Er was een disbalans ontstaan met wat je in het monument zou moeten ervaren. De hoge ramen en kap op de tweede verdieping waren bijvoorbeeld verstopt achter verlaagde systeemplafonds. Dankzij de vrijheid die je als ontwerper hebt met OWAplan, konden we de prachtige lichtinval en spectaculaire hoogte van de tweede verdieping weer in volle glorie herstellen. En met behoud van de akoestische waarde.”.

Vruchtbare samenwerking

Het was voor Studio RTM de eerste samenwerking met plafondfabrikant OWA. Die samenwerking verliep uitstekend, aldus Netten: “OWA heeft ons uitgebreid geadviseerd over de functionaliteit, detaillering en akoestiek van de plafonds. Daarnaast nam het ook een coördinerende rol in het voortraject op zich, waarbij de detaillering tot in de puntjes uitgewerkt en besproken is met alle betrokken partijen”. SBB binnenafbouw b.v. heeft de plafondeilanden, Sinfonia plafondpanelen en basispanelen voor OWAplan, mede door de uitgebreide detaillering, zeer netjes geïnstalleerd. Het akoestisch spuitwerk van OWAplan is aangebracht door haar eigen specialistisch bedrijf. Die werkwijze zorgt voor een uitmuntende kwaliteit. Het resultaat is plafonds die precies aansluiten op bijvoorbeeld wanden en dakkapellen.

Akoestische perfectie

Een goede akoestiek draagt bij aan een optimaal concentratie- en prestatievermogen voor zowel student als docent. Daarom zochten de architecten samen met OWA naar goede akoestische oplossingen voor de verschillende ruimtes. Netten vertelt: “Het is heel prettig om samen te werken met een partij met zoveel verstand van akoestiek. Hierdoor konden we per ruimte naar de juiste akoestische oplossing zoeken”. Het resulteerde in de plaatsing van akoestische plafondpanelen, OWAplan en het plafondpaneel OWA Sinfonia. Alle ruimtes zijn daarmee voorzien van een passende en uitstekende akoestiek.

Meer informatie over dit project?

Is dit de sfeer die u zoekt voor uw interieurplan? Of wilt u meer weten over de toegepaste producten in dit project? OWA helpt u graag verder.

Neem contact op met de rayonmanager

Marcel Janssen

Sales Manager Nederland + Area Manager Noordwest Nederland

E-mail

marcel.janssen@owa.nl

Telefoon

0612997350