Onlangs werd het project B30 in Den Haag genomineerd voor de prestigieuze ARC17 Architectuur Award. Uit een recordaantal van 162 ingezonden projecten werden vier projecten genomineerd. B30, naar ontwerp van KAAN Architecten, werd genomineerd voor de radicale transformatie naar een uitnodigende, open, duurzame, en optimale werkomgeving. Met 7000m2 naadloos akoestisch OWAplan had OWA een belangrijke bijdrage aan de uitstraling, akoestiek en duurzaamheid van het project.

Nominatie B30 ARC17 Architectuur Award

Reden voor de uitverkiezing van OWAplan project B30 was de wijze waarop KAAN Architecten het gesloten, hiërarchisch opgezette gebouw heeft getransformeerd tot een open, transparante, uitnodigende en hedendaagse werkomgeving. Het Rijksmonument dat voorheen dienstdeed als hoofdzetel voor het Ministerie van Economische zaken, werd op schitterende wijze getransformeerd tot kenniscentrum en denktank van de Rijksoverheid.

Aan alle eisen voldaan

Belangrijk in het project waren de hoge eisen op het gebied van akoestiek, esthetiek en duurzaamheid. Samen met Deerns bedacht OWA een akoestische oplossing voor de langgerekte en hoge ruimtes: door OWAplan met haar hoge absorptiewaarde tegen zowel plafond als wand te plaatsen, zijn de ruimtes voorzien van aangenaam geluidsniveau.

De hoge kwaliteit van het cradle-to-cradle product voorzag bovendien in de gewenste onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid. De belangrijkste bijdrage was echter de naadloze integratie van het plafond met het groot aantal ornamenten. Door de prefab gipselementen van Vari af te werken met de naadloze toplaag van OWAplan vormt het plafond één geheel met de karakteristieke ornamenten en koven.

Wat is de ARC17 Architectuur Award?

De ARC Awards is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Architect in samenwerking met diverse partners. Deze serie architectuurprijzen belicht het allerbeste werk in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie, jong talent en oeuvre. De ARC17 Architectuur Award, waar OWAplan project B30 voor genomineerd is, wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord, op innovatieve wijze combineren met verrassende architectuur.

Vier projecten genomineerd

Naast B30 in den Haag werden ook Vuurtoreneiland te Amsterdam, het RAI Parkeergebouw, en het Rijkskantoor aan de Rijnstraat 8 in Den Haag genomineerd. Dit maakte de jury onder leiding van Nanne de Ru (Powerhouse Company) bekend. De winnaar wordt op 30 november tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam bekend gemaakt.

Meer weten over B30 en de naadloze integratie met OWAplan?