Verbeterde sfeer én verhoogde omzet in horeca dankzij akoestiek

Bij het inrichten van een horeca-interieur wordt vaak primair gekeken naar meubilair, sfeerbepalende elementen en een passend lichtplan. Pas daarna komt – soms – akoestiek aan bod. Tot aan de oplevering staat de visuele attractiviteit hoe dan ook op nummer één. Begrijpelijk, bekeken door de ogen van de interieurarchitect én de horeca-exploitant, die beiden Het Perfecte Plaatje nastreven.

En dan gaan de deuren open. Stroomt het publiek binnen. En de ruimte vol met stemmen, muziek en bijgeluiden. Die zich vermengen tot een akoestische wolk die de ruimte kleurt. Soms valt het mee en is het akoestische klimaat precies goed. Maar vaak slaan de geluidsgolven behoorlijk op hol. Met als resultaat: gasten die geen rustig gesprek kunnen voeren en personeel dat aan het eind van de avond overprikkeld raakt door het lawaai.

Achteraf aanpassingen doorvoeren is mogelijk, maar een stuk lastiger dan tijdens het bouwproces. Installatiematerialen, verlichting en andere interieurelementen beperken de mogelijkheden drastisch. De oplossing? Laat voor het verbouwen van een bestaande horecagelegenheid, eerst een akoestische meting uitvoeren. Zo kunnen geluidsgolven in het gehele spectrum goed in kaart worden gebracht, en kunnen akoestische maatregelen worden geïntegreerd in het interieurontwerp. Gaat het om een nieuwbouwproject? Dan kunnen gespecialiseerde bureaus virtuele akoestische simulaties doen, op basis van het ontwerp.

Vrijblijvende akoestische meting

Wist u dat de adviseurs van OWA vrijblijvend akoestische metingen kunnen doen? Met speciale apparatuur worden de nagalmtijden per ruimte in kaart gebracht. Het rapport maakt inzichtelijk welke akoestische maatregelen u minimaal moet nemen, om te zorgen voor een prettig akoestisch klimaat.